Amsterdamseweg 116 b Amstelveen +31 6 535 690 36 Op afpraak
Social Media

Uplift

Water

Zoals iedereen wel weet, is het voor een goede gezondheid noodzakelijk voldoende water te drinken. Zonder water ga je binnen een paar dagen gewoonweg dood. Het is belangrijk voor de stoelgang, het helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, zorgt voor gezonde gewrichten en stimuleert de stofwisseling. Voldoende redenen dus om hiervan genoeg binnen te krijgen.

Hoeveel dan?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is het niet per se noodzakelijk iedere dag 2 liter water te consumeren. Dit komt, omdat iedereen een andere behoefte heeft als gevolg van de functie van o.a. de nieren en de zweetklieren. Sommige mensen zweten niet of nauwelijks en zullen daardoor minder water nodig hebben dan zij bij wie dit niet het geval is. Ten tweede moet men ook niet vergeten dat bijna alle voedingsmiddelen (brood, groente, fruit) ook water bevatten want dit wordt ook soms vergeten als men het heeft over dagelijkse waterinname. Ten derde is het van belang te weten dat indien het lichaam uitgedroogd raakt, heeft het een mechanisme om dit te voorkomen en maakt het een hormoon aan waardoor je minder urine produceert en dus meer vocht binnenhoudt.

Ons lichaam is erg goed in staat aan te geven wanneer er gedronken moet worden en hiermee uitdroging te voorkomen!

 

Al deze factoren zijn zeer individueel en van belang als we naar de behoefte van water kijken. De beste en simpelste manier om te drinken als men dorst heeft. Dit klinkt vanzelfsprekend maar ons lichaam is erg goed in staat aan te geven wanneer er gedronken moet worden en hiermee uitdroging te voorkomen. Wil je toch een leidraad om safe te zitten: 25-30ml per kg lichaamsgewicht per dag is een goed begin.

Let op: ook water kan giftig zijn. Te veel water consumptie kan leiden tot een ziektebeeld genaamd hyponatremia wat inhoudt dat er een te lage concentratie natrium in het bloed zit waardoor er vocht wordt vastgehouden. Dit oedeem kan ook in de hersenen plaatsvinden, daar is geen ruimte voor in de schedel met als gevolg dat men bewusteloos kan raken, een epileptische aanval of herseninfarct en zelfs de dood. De kans hierop is echter klein, en dan moet je ook echt je best doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat water giftig wordt bij 90mg/kg lichaamsgewicht wat inhoudt dat een volwassen man van 80kg binnen een paar uur 7,2 liter water zou moeten consumeren.